26-03-08

06 ICT

06 ICT

Bij ICT vind je volgende onderdelen:

·         Zoekmachines voor kinderen

·         ICT-projecten

·         Veilig internet

·         Essentiële programma’s

·         Programma’s voor geïnteresseerden

Zoekmachines voor kinderen

Hier vind je zoekmachines die geschikt zijn voor leerlingen uit het lager onderwijs. Het is aangeraden om met Google alleen naar afbeeldingen te zoeken.·         www.wikikids.nl·         http://www.kinderpleinen.nl/·         http://www.schoolbieb.nl·         http://www.jeugdbieb.nl·         http://www.spreekbeurten.malmberg.nl·         http://davindi.kennisnet.nl·         http://www.netwijs.nl·         http://www.meestersipke.nl/·         http://www.schooltv.nl

ICT-projecten

Hier vind je kant-en-klare ICT-projecten, uitgewerkt en georganiseerd door één of andere instantie. Inschrijven is meestal verplicht, maar gratis.

http://www.samsam.net/drupal/node/1509
Een multimediaproject voor de bovenbouw van het basisonderwijs.
Jaarlijks organiseert wereldtijdschrift Samsam – een multimediaproject voor de bovenbouw van het basisonderwijs – een webexpeditie voor leerlingen om hen nieuwsgierig te maken naar het leven van kinderen in ontwikkelingslanden. 'Wie ben jij?' is de webexpeditie van 2008.
Kinderen uit de bovenbouw kunnen van 6 maart tot 6 april volgen hoe vier Nederlandse kinderen kennis maken met leeftijdgenoten in de Indiase megastad Bombay. De expeditie is een multimediaproject met TV-uitzendingen (SchoolTV, Teleac/NOT), een DVD, een eigen website, een gratis verspreid magazine (Bombayspecial Samsam) en een handleiding.
Om aan de webexpeditie deel te nemen heeft een klas alleen enkele pc’s met internetverbinding nodig. Leerlingen kunnen op de website onder meer achtergrondinformatie opzoeken en via het spel 'Wie ben jij?' kennis maken met de Indiase kinderen.

http://www.ict4whizzkids.eu/index.htm
Whizzkids 2008 is een wedstrijd die open staat voor leerlingen van het 5de en het 6de leerjaar uit het gewoon of buitengewoon lager onderwijs uit Vlaanderen en groep 7 en 8 van het primair onderwijs van de provincie Zeeland.
Doelstellingen:
Peer tutoring: de leerlingen kunnen leren aan en met elkaar
Coöperatief leren samenwerken: het groepsresultaat is belangrijker dan het individuele resultaat
Inspelen op welbevinden en betrokkenheid
Onbewust leren door spel
Leren gebruik maken van informatiebronnen
Creativiteit stimuleren via ICT opdrachten
Doorbreken van gendergevoelige rollen

http://www.opwebspeditie.be/
Op Webspeditie richt zich tot leerlingen en leerkrachten van het vijfde en zesde leerjaar van het lager onderwijs.
In het internetproject Op Webspeditie worden de leerlingen geconfronteerd met de vraag om een folder te maken over België, die boeiend is voor leeftijdsgenoten. Ze maken een expeditie op het web langs verschillende plekken in België. Bovendien kunnen ze zo zelf tonen hoe goed ze thuis zijn in hun land en kunnen ze misschien zelf nog nieuwe plekjes ontdekken.

http://www.opstap.be/
OpStap biedt leerkrachten enkele lesactiviteiten waarbij de computer op een functionele en geïntegreerde manier gebruikt wordt. Deze lesactiviteiten kunnen los van elkaar worden uitgevoerd. oom Ernest (1ste graad)
stapelverhaal (2de graad)
e-mailproject (2de graad)
kidreporter (3de graad)
eco-klas (3de graad)

http://www.onderstroom.be/leerkrachten/
OnderStroom richt zich tot leerlingen en leerkrachten van het vijfde en zesde leerjaar van het lager onderwijs.
OnderStroom helpt de leerlingen om deze uitdaging aan te gaan: hoe kan je energie besparen? En hoe kan het internet je daarbij helpen?
De website van Reggie vormt de uitvalsbasis van het project. De verschillende lesactiviteiten worden gekoppeld aan onderdelen van deze website. Gedurende 10 à 20 lesuren gaan de leerlingen op zoek naar antwoorden op hun vragen.

http://www.thinkquest.nl/
Een websitewedstrijd voor leerlingen van de basisschool. De leerlingen moeten zelf een website maken over gelijk welk onderwerp.
Inschrijven tot 31 januari 2008!
http://www.lerarendirect.be/bl/703/3032_NL.pdf?_vs=0_N
“Life online is what YOU make of IT”:
Is the internet a positive or negative element in today’s world? Are mobile phones only about “connecting people”? Can we believe everything we see on the internet? Do we behave differently online than in the “physical” world? How does our behaviour impact on the online environment?
Young people are invited to express their ideas about these and other aspects of the virtual world by creating a multimedia project for the Safer Internet Day 2008 Competition.

Inschrijven tot 20 januari 2008!

http://www.hi-newspaper.nl/
Wat? digitale schoolkrant maken en via internet contact leggen met leeftijdgenoten in India
Het HI-newspaper project gaat over actief kennismaken met kinderen in een andere cultuur. Wat de kinderen dagelijks meemaken staat centraal. Vanuit hun eigen belevingswereld schrijven de kinderen aan elkaar en komen zo op een leuke manier meer te weten over een andere cultuur.

Veilig internet

Hier vind je websites die veilig internetgebruik duidelijk illustreren aan de hand van simulatiespelen of lespaketten.

http://www.iksurfveilig.nl/
Hierop kan je na registratie het lespakket Veilig internet downloaden. Het leert leerlingen op een verantwoorde en veilige manier om te gaan met de risico's van het gebruik van het internet. Het Diploma Veilig Internet bestaat uit een serie lessen, gevolgd door een toets die leidt tot een diploma. 
Link om het lespakket te downloaden (ik heb me al geregistreerd):
http://www.iksurfveilig.nl/index.php?iMenu_id=354

http://www.clicksafe.be/kids/nl/index.html  (klik op Kinderen)
Website waarop 4 verhalen over onveilige situaties op internet worden verteld door leeftijdsgenootjes. Zo leren de leerlingen omgaan met de gevaren van internet.

http://www.saferinternet.be/games/spotmijnblog/nl/index.html
Online simulatie: kinderen maken een blog aan. "Als je je blog aanmaakt, zullen zich een aantal situaties voordoen en moet je een aantal beslissingen nemen en keuzes maken. Ga je een pseudoniem (nickname) gebruiken of niet? Ga je beelden toevoegen? Ga je reclame toelaten? Commentaren aanvaarden? Enzovoort. Gelukkig zijn Remco en Gitta er ook, om je raad te geven en je te helpen, als je dat wil. Terwijl je speelt en klikt, krijg je opmerkingen over de keuzes die je maakt. De bedoeling is om je te tonen op welke dingen je moet letten als je je echte blog gaat maken!"

http://www.saferinternet.be/games/mallemuis_sourifou/mallemuis/index.html
Mallemuis is een reactiesnelheidsspel voor jonge internetgebruikers in de dop. Het spel tracht hen te leren om voorzichtig en oplettend te zijn als ze achter hun PC zitten. Eenmaal achter de computer plaatsgenomen, moet het rode lampje gaan branden: het spel wil de allerjongsten enkele automatische reflexen (van waakzaamheid) bijbrengen.

http://www.ictopschool.net/infrastructuur/gezondcomputeren
Kaarten over ergonomie op posterformaat

http://www.wildwebwoods.org/popup_langSelection.php
De Raad van Europa heeft een Nederlandstalig internetspel gelanceerd waarmee kinderen spelenderwijs leren wat de gevaren van het internet zijn. Volgens de makers bevat internet veel illegale of discriminerende informatie die de rechten van de mens kunnen aantasten. Met het spel willen ze kinderen internet beter leren begrijpen en er dus ook beter mee leren omgaan. De kinderen wordt ook verzocht hierover met hun ouders te praten.
Het doel van het spel is E-stad, een stad vol plezier, vrede en veiligheid. Maar de speler moet om daar te komen door het WWW: Het Wilde Woeste Woud, waarin de munten Info, Privacy, Beveiliging en Oplettendheid moeten worden verzameld.

Essentiële programma’s

Hier vind je gratis programma’s die je soms moet downloaden om andere programma’s te kunnen gebruiken of bestanden te openen of spelletjes te spelen.

Acrobat Reader
Programma dat je nodig hebt om pdf-bestanden te openen.
http://www.adobe.com/nl/products/acrobat/readstep2.html
Let op: vink “Installeer ook Photo Album Starten Edition” uit en klik op Nu downloaden.

Flash Player
Programma dat je nodig hebt om bepaalde websites te openen.
http://www.adobe.com/shockwave/download/download.cgi?P1_Prod_Version=ShockwaveFlash

Shockwave Player
Programma dat je nodig hebt om bepaalde websites te openen.
http://www.adobe.com/shockwave/download/

Java
Programma dat je nodig hebt om sommige spelletjes te kunnen spelen.
http://www.java.com/nl/
Klik op Gratis Java-download

Winzip en Winrar
Programma’s om grote bestanden te comprimeren (samen te drukken zodat ze kleiner worden). Winrar heeft een groter compressievermogen dan Winzip.
Winzip:
http://www.winzip.com/downwz.htm
Winrar: http://www.winrar.be/download.htm

Programma’s voor geïnteresseerden

Hier vind je handige programma’s om te gebruiken in de klas of daarbuiten.
Voor iets gevorderde gebruikers!

OpenOffice
Kantoorsuite zoals Microsoft Office, maar dan gratis.
http://nl.openoffice.org/

Scribus
Programma om folders en brochures te maken, bijvoorbeeld een schoolkrant. Vergelijkbaar met Microsoft Publisher of Adobe InDesign.
http://www.scribus.net/

PDF Creator
Programma om een document om te zetten in pdf-formaat, zodat het niet meer – ongewenst – kan gewijzigd worden.
http://www.pdfforge.org/products/pdfcreator

Mozilla Thunderbird
E-mailprogramma, zoals Microsoft Outlook of Microsoft Outlook Express.
http://www.mozilla-europe.org/nl/products/thunderbird/

Mozilla Firefox
Internetbrowser, zoals Microsoft Internet Explorer.
http://www.mozilla-europe.org/nl/products/firefox/

Camstudio
Grafisch programma waarmee je filmpjes van op internet kan opnemen of dingen die op je computerscherm gebeuren. Hiermee kan je bijvoorbeeld een handleiding maken om met een programma te leren werken.
http://camstudio.org/

Audacity
Programma om geluiden op te nemen en te bewerken.
http://audacity.sourceforge.net/

The Gimp of IrfanView
Programma om foto’s mee te bewerken, zoals Adobe Photoshop.
http://www.gimp.org/
http://www.irfanview.com/

Inkscape
Tekenprogramma, zoals Adobe Illustrator.
http://www.inkscape.org/

Hotpotatoes
Programma dat de leerkracht helpt om zelf oefeningen aan te maken. Verschillende oefeningen kunnen ook in een leerpad gezet worden.
http://hotpot.uvic.ca/
Oefeningen: zoek met Google op het trefwoord hotpotatoes (en oefeningen)

Jclic
Programma dat de leerkracht helpt om zelf oefeningen aan te maken. Er staan ook heel wat oefeningen op internet om te gebruiken. Voor kleuteronderwijs en lager.
http://clic.edu365.com/en/jclic/
Oefeningen: zoek met Google op het trefwoord jclic (en oefeningen)

15:49 Gepost door Vincent in 06 ICT | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.